søndag den 26. juni 2016

Når bøger er mere end ord på papir (HP SPECIAL #4)

I dag for 19 år siden udkom J.K. Rowlings første bog i Harry Potter serien. En dag der skulle vise sig at forandre muggleres verden for evigt.

Allerede fra starten strøg bogen ind på børnenes hitlister, og er siden blevet oversat til mere end 67 sprog. Det er ikke første gang i historien, og det vil ikke blive den sidste. Men Harry Potter fangede et publikum, der ikke alene slugte bøgerne og universet råt men også tog film og merchandise af filmselskabet Warner Brothers til sig. Med både børn og voksne i sit fanskare har Warner Brothers nemlig formået at gøre Harry Potter til et brand - and a damn good one. Og filmene er da også blevet kåret som bedste film adaption af en børnebog mere end én gang.
Som børnebibliotekar kan man lave en masse fantastiske ting, som eksempelvis en hel uge dedikeret til Harry Potter. Med et veludtænkt litterært univers og et solidt brand i ryggen kunne Rødovre Bibliotek huse 60 deltagende børn, og var en sådan uge en udpræget succes. Med et komplet indrettet mini-univers på bibliotek og events som Quidditch turneringer og multismagsbønne workshop var ugen et overflødighedshorn af litteratur og magi. Det var fantastisk og inspirerende at opleve, hvordan Harry Potter universet stadig er yderst relevant for både store og små.

Når man formår at tage litteraturen ud ad bøgerne og skabe et virkelig univers, som man kan være en del af og opleve og tale sammen om. Så kan bøger pludselig meget mere end at være ord på papir. Om man er Warner Brothers, der skaber fil, og merchandise eller en småbørns familie, der holder tema-børnefødselsdag for lille Oskar; så er legen med litteraturen med til at gøre bøgerne endnu bedre for alle. Og jeg elsker det!

Harry Potter er stadig relevant i dag, og med 19 år på bagen har Harry Potter bøgerne og film skabt mange potterheads (HP fans), der i dag giver deres entusiasme videre til egne børn. Og med så goder bøger og så godt et brand håber det her potterhead på, at de vil blive ved med at være et hit. Always.

- LittleLudvig


HP SPECIAL serien består af 4 indlæg i alt:
#1 Harry Potter er altid hot
#2 Barden Beedles eventyr
#3 Quidditch og helt fantastiske skabninger
#4 Når bøger er mere end ord på papir